Hoe begin je een podcast?


De eerste stappen in de podcastwereld

Je wilt graag beginnen met het maken van een podcast, maar je hebt geen idee hoe. Podcast College helpt je op weg en geeft je tips waar je mee moet beginnen. Hoe maak je een succesvolle podcast? Het begint met het uitzetten van je idee.

Planning en doelgroep

Geef eerst antwoord op de vraag: Wat wil je vertellen? Wat is het onderwerp van je podcast? Wat levert jouw podcast voor meerwaarde voor je luisteraar?

Wat kan je allemaal behandelen over jouw onderwerp? Hoe kan je het onderwerp verdelen in verschillende afleveringen? Schrijf voordat je verder gaat minimaal 5 afleveringen op. Als het je nu niet lukt om 5 afleveringen te verzinnen, dan kan je misschien beter een ander onderwerp kiezen.

Bepaal daarna je doelgroep voor je podcast en zoek daarin naar een niche. Kader je doelgroep af om zo specifiek mogelijk te zijn. Op die manier sluit de podcast beter aan bij het publiek wat je wil trekken.

Nadat je onderwerp hebt uitgezet en de doelgroep hebt bepaald is het tijd om een naam voor je podcast te bedenken. Zoek naar een naam die het verhaal van de podcast vertelt en bij jou past als persoon. De naam van de podcast zet namelijk al de toon voor de sfeer van je podcast.

Techniek van je podcast

Uiteraard is de techniek van je podcast ook belangrijk. Wat voor microfoon gebruik je? Hoe neem je de podcast op? Met je laptop, of met een mengpaneel?

We hebben al heel wat artikelen geschreven over techniek van een podcast. Je kan altijd klein beginnen. Maar zorg ervoor dat je geluidskwaliteit op orde is. Waaraan je daarvoor moet denken leer je in college 02 over geluidskwaliteit van je podcast.

Wanneer je de basis voor je podcast hebt staan en de techniek op orde hebt is het tijd om te starten. De eerste afleveringen zullen vast niet het resultaat hebben zoals verwacht, maar zet vooral door. Uiteindelijk is het maken van meer afleveringen, de enige weg naar een succesvolle podcast. Leer door te doen, en door lol te hebbben!

En nu?

Meer inspiratie voor je eigen podcast vind je natuurlijk in de afleveringen van Podcast College.