Hoe presenteer je een podcast?


Presenteer je eigen podcast

Je wilt een podcast maken. Maar hoe presenteer je die? Kort samengevat: Luisteraars zetten je podcast aan voor de inhoud. Breng je inhoud kort, zonder moeilijke woorden en spreek beschrijvend. Je luisteraar ziet jou niet, dus je moet via je stem, taalgebruik en beschrijvingen je boodschap overbrengen.

Goed verhaal, lekker kort

Bovenstaande tips waren goed en kort. Besef je dat je luisteraar daar van houdt. Maar! Soms heeft een verhaal uitleg, een voorbeelden en details nodig. Zolang ze bijdragen aan jouw verhaal zijn ze hard nodig. Dus dan voeg je ze toe! Less is niet altijd more.

Presenteren, hoe doe ik dat?

Er zijn boeken vol geschreven over presenteren. Maar bedenk eerst eens watvoor podcast je gaat maken. Wordt het een interview, een groepsgesprek, een presentatie, een verhaal, een q&a..? Het type podcast bepaalt wat presenteren van jouw podcast daadwerkelijk inhoudt.

Als je weet watvoor type podcast je gaat maken, kan je je in die presentatievorm verdiepen. Dat het een podcast is maakt dan niet zoveel uit. Een interview is een interview. Hoe je dat presenteert verschilt niet zo gek veel of het voor tv, radio of voor een podcast is.

Hoe spreek ik?

Het is belangrijk dat je goed verstaanbaar bent en prettig bent om naar te luisteren. Maar hoe doe je dat? In elk geval niet door je presentatiestem op te zetten. Spreek zoals je dat normaal ook zou doen. Niet te snel, verstaanbaar en ontspannen. Het kan zijn dat je moet werken aan je articulatie, of aan je toon waarop je spreekt. Dat verschilt per persoon, dus vraag dan een expert eens naar jou te luisteren.

De belangrijkste tips

In de podcast van Podcast College interview ik experts. Die weten nog veel meer dan ik. Zij geven je handige tips over presenteren van een podcast. Het meeste leer je door goed te luisteren naar deze experts. Dus, check de podcast