Hoe maak je een podcast-format?


De richtlijn van je podcast

Een format maken voor je podcast is de eerste stap die je moet nemen om een podcast te beginnen. Je moet eerst weten wat je gaat doen. Daarna komt de rest van de invulling van je podcast. In dit blog is uitgelegd wat een format is, zijn de verschillende type formats uitgelicht en leer je hoe je het goede format voor jouw podcast kiest.

Wat is een format?

First things first: Wat is eigenlijk een format? Een format is een overzicht wat je gaat doen in je podcast. Het geeft structuur en zorgt voor een goede organisatie. Zonder een overzicht van wat je gaat doen is het verhaal achter de podcast niet te vinden. Daardoor wordt de podcast rommelig voor jou en je luisteraar. Met een duidelijk format weet jij wat je gaat doen en weet de luisteraar wat hij/zij elke aflevering ongeveer kan verwachten.

Een format zet de toon voor je podcast. Daarnaast kan je zelf binnen je format afleveringen bedenken en uitwerken. Een extra pluspunt is dat met een duidelijk format je luisteraar het verhaal kan doorvertellen aan anderen.

Als je luisteraar exact weet waar je podcast over gaat, kan hij/zij dit enthousiast brengen naar vrienden en/of familie.

Hoe begin je een format?

Schrijf het verhaal van jouw podcast uit. Zet het hoofdonderwerp bovenaan en hak dit op in kleine onderdelen. Die kleine onderdelen zijn dan je afleveringen. Zet ze in de volgorde die volgens jou kloppen. Bedenk daarna hoelang je afleveringen gaan duren. De meeste podcasts duren tussen de 20 en 40 minuten.

Type podcast formats

Het format voor je podcast is nu een heel eind op weg. We gaan nu een type format kiezen. Het is tijd om te beslissen in welk kader je je podcast gaat plaatsen. Wordt het een monoloog, een interview of een gesprek tussen meerdere hosts?

Interview

Bij het interview format wordt in elke aflevering iemand geïnterviewd door een host. Daarbij komt een unieke expertise en/of ervaring naar voren. Eerst komt de introductie van de gast. Daarna volgt een gesprek waarbij verhalen en lessen van de gast naar voren komen. Hierbij is het belangrijk om op je verhaal te blijven focussen.

Solo/monoloog

Bij solo/monoloog gaat het er om dat jij als expert of verteller je verhaal vertelt. Veel beginnende podcasters beginnen met dit format omdat je zelf het verhaal het beste weet. Het vergt ook geen inzet om met anderen te praten. Je kan zelf je verhaal doen. Daarnaast houd je zelf de regie.

Conversatie

Bij een conversatie gaat het om een gesprek tussen meerdere hosts. Bijvoorbeeld een groep vrienden die ervaringen met elkaar bespreken over een bepaald onderwerp. Elke host speelt een bepaalde rol tijdens de podcast. Het is goed om elke aflevering iedereen de zelfde rol te geven. Op die manier blijft het overzichtelijk voor de luisteraar.

Panel

Een panel format lijkt op dat van interview. Het verschil is dat er meerdere mensen bij betrokken zijn. Elke aflevering heeft een enkele host en daarnaast een groep gasten. Voor de luisteraar klinkt het dan alsof er een gesprek wordt gehouden tussen vrienden.

Storytelling

Storytelling is een bekend fenomeen binnen de wereld van podcasts. Vaak gaat het om verhalen uit het echte leven die in verschillende afleveringen worden uitgelicht. Storytelling is geschikt voor luisteraars die graag meer willen leren over de wereld. Jij als host hebt de kans met dit format mensen te inspireren.

Hoe kies je een format?

Hierboven heb je alle formats leren kennen. Het is tijd om er een< te kiezen. Bekijk eerst bij welk type jouw onderwerp het beste uit de verf komt. Gebruik je in je format experts? Dan is storytelling in ieder geval niet jouw format. Wil je een verhaal vertellen? Dan is dit wel geschikt. Je hebt nu je onderwerp binnen een aantal type formats kunnen plaatsen. Bekijk nu wat je mogelijke concurrenten doen met hun type formats. Met welk overgebleven type kan jij je onderscheiden? Wanneer je dit hebt beantwoord blijft er maar een type over. Bekijk dan of het type format past bij jou als persoon.

Je weet nu hoe je een format op moet stellen, welke type formats er zijn en hoe je een moet kiezen. Nu is het tijd om met de techniek van je podcast aan de slag te gaan. Succes met de eerste stappen in de wereld van podcasts!