Welke microfoon voor je podcast?


Podcast microfoon

Kies je microfoon

Hoe kies je de juiste microfoon voor jouw podcast? Er zijn verschillende typen microfoons met verschillende voordelen. Een low-budget microfoon zal je podcast een low-budget geluid geven. Straks weet je hoe jij een betaalbare en handige microfoon kiest voor jouw podcast.

Twee type microfoons

Voor opname van je stem zijn er twee microfoontypes goed geschikt. Het is erg handig om bewust één van beide te kiezen: Een dynamische microfoon of een condensator microfoon.

De condensatormicrofoon

Een condensatormicrofoon is gebouwd om de meeste geluiden vast te leggen met gevoel voor detail en transparantie. De microfoon pakt niet alleen je stem, maar is ook gevoelig voor de omgeving om je heen. Sommige mensen vinden dit een voordeel, anderen een nadeel. Dit type microfoon werkt niet op ieder apparaat. Je hebt (fantoom)voeding nodig.

De dynamische microfoon

Een dynamische microfoon is minder gevoelig. Hij kan tegen hard geluid en tegen een stootje. Dynamische microfoons zijn meestal goedkoper dan condensatormicrofoons. Het geluid uit een dynamische microfoon is veel minder natuurlijk dan een condensatormicrofoon. Maar juist vanwege de ‘sound’ die een dynamische microfoon je presentatie geeft wordt deze vaak voor een podcast gekozen.

Microfoon-aansluitingen

Standaard heeft een microfoon een ‘audio aansluiting’ dat is een mini-jack of een XLR plug. Die steek je in je mengpaneel op opname-apparaat. Ook zie je tegenwoorden USB-microfoons. Dat is eigenlijk een microfoon met een kleine USB-geluidskaart er aan vast. Zo kan je de microfoon zonder tussenkomst van een geluildskaart zo in de usb-poort van je computer steken. Heel handig als je wilt opnemen op je computer, maar het maakt de microfoon onbruikbaar voor andere toepassingen zoals met een mengpaneel.

Top5 podcast microfoons

Shure SM7B (XLR) – De radio microfoon. Dynamische microfoon. Pakt weinig omgevingsgeluid. Geeft je de DJ-sound. (€380,-)

Rode Procaster microfoon

RODE Procaster (XLR) – High-end microfoon, ideaal voor spraak. Dynamische microfoon. (€175,-)

Rode Podmic

RODE Podmic (XLR) – Betaalbare podcast microfoon. Dynamische microfoon. (€109,-)

Blue Yeti Microfoon

Blue Yeti (USB) – de populairste usb microfoon. Condensator microfoon. (€120,-)

Rode NT USB

RODE NT-USB – condensator-microfoon. (€170,-)

Zoals je ziet lopen de prijzen uiteen. De SM7B is al jaren lang een zeer populaire microfoon, en de duurste uit deze lijst.

De getoonde prijzen zijn richtprijzen. Je kunt ze soms goedkoper of iets duurder vinden.