Bastiaan Meijer is beste podcast host


Award Winning Podcast - Bastiaan Meijer

Wanneer ben je een goede host?

Bastiaan Meijer is in 2021 opnieuw uitgeroepen tot beste host tijdens de Dutch Podcast Awards. Maar wat maakt Bastiaan tot een goede host? Joshi stelde de vraag aan mister PodBast himself. In dit artikel lees je de tips en geheimen van Bastiaan, om een goede podcast host te zijn.

“Je bent een goede host als je iemand uit laat praten en oprecht interesse hebt. Als ik een gesprek voer zorg ik ervoor dat ik de teugels in handen heb. Maar mijn gasten moeten dat niet zo voelen. Als het ware zet ik een doek neer, leg ik er verf en een kwast bij en zeg ik tegen gasten dat ze hun schilderij zelf mogen maken. Dat is de kracht van mij als host.”

Bastiaan Meijer

Verbeter jezelf als host

Als tweevoudig winnaar van de Podcast Award is Bastiaan succesvol te noemen. Maar succesvol word je enkel als je ruimte voor verbetering blijft zien. “Uitgeroepen zijn tot beste host is uiteindelijk ook maar relatief. Het product dat ik maak is goed en wordt gemaakt met veel liefde, tijd en zorgvuldigheid. De focus ligt bij het maken van de podcast op de inhoud. Dat vind ik erg belangrijk. Zonder een goede research kan ik niet een goed gesprek voeren. Dus daar ben ik vooral samen met mijn team mee bezig. We willen de komende tijd nog groei maken op het gebied van marketing. Hoe we dat willen gaan doen? Daar zijn we nu nog over in gesprek.”

“Ik leer elke keer weer een hoop uit de gesprekken. De ontwikkeling van mij als persoon én host stopt dus niet. Daarnaast krijg ik natuurlijk ook steeds beter het format van de PodBast in de vingers. Na elke opname kijk je wat werkt en schaaf je het eventueel bij. Dat maakt je podcast en jezelf als host beter. Je moet goed weten wat je doet en daar vertrouwen in hebben. Doe het zo goed mogelijk als jij kan. Op die manier groeit je aantal podcast luisteraars ook.”

Gesprek met Thierry Baudet

Een van de bijzondere gesprekken die Bastiaan had was met politicus Thierry Baudet. “Na het publiceren van de aankondiging van de aflevering met Thierry kreeg ik veel over mij heen. Ik werd uitgemaakt voor onder andere fascist en nazi. Daar werd ik natuurlijk niet blij van. Vooraf had ik al voor mijzelf geschetst wat het teweeg zou kunnen brengen. Daarom had ik voor mijzelf een duidelijk plan neergezet. Daar heb ik mij aan gehouden. Uiteindelijk ben ik trots op het resultaat en kijk ik positief terug. Maar het was wel even spannend.”

Nieuw seizoen

Onlangs is Bastiaan gestart met het nieuwe seizoen van de PodBast. Zijn eerste gesprek was met cabaretier Guido Weijers. “Sinds dit seizoen kunnen luisteraars van de PodBast een vraag stellen aan de gast. Via Petje af kan men doneren en dan de vraag stellen. Dat geeft een extra dimensie aan de PodBast.”

Op College bij Bastiaan?

Bastiaan is te gast geweest in Podcast College. Bekijk hier het Podcast College van Bastiaan Meijer.